Društvena odgovornost

Alca trgovina višegodišnje iskustvo u reciklaži ambalažnog otpada gradi kroz saradnju sa vodećim licenciranim operaterom. Osnovni ciljevi su podizanje svesti stanovnika Srbije za reciklažu i u primarnom sortiranju otpada.

 • Tokom prethodne godine kroz saradnju sa ovlašćenim servisima za otkup sekundarnih sirovina prikupljeno je 36,06 tona papira i kartona, što je za 2% više u odnosu na 2015. godinu kao i 4,94 tona folije što je za 4% više u odnosu na prethodnu godinu.
 • Odvajanje i prikupljanje plastične i aluminijumske ambalaže sa ciljem zaštite sredine je u porastu u odnosu na prethodnu godinu. Planiraju se dodatne edukacije podizanja svesti zaposlenih o značaju reciklaže.
 • Alca trgovina već dugi niz godina sarađuje sa ovlašćenim servisima za recikliranje i otpis tehničke robe koja nije za dalju prodaju kao i recikliranje i otpis osnovnih sredstava za rad.
 • Saradnja sa servisima za recikliranje i uništenje ketridža kao i saradnja sa Centrom za reciklažu gumenog otpada.

Sponzorstva u 2016.

 • U aprilu smo sponzorisali određenom količinom proizvoda Saponia i RB Kulturno umetničko društvo Ratina (iz istog mesta gde se nalazi naša filijala Kraljevo) i gde zaposleni podržavaju razvoj folklora.

  don162.jpg
 • Dečiji odbojkaški kamp Mitrovo polje smo u junu sponzorisali sa proizvodima Paloma, Saponia i CPW.
  don164.jpg

  U junu smo sponzorisali i karate klub „King“ iz Kraljeva sa CHIO i Aleksandrija proizvodima.

  U decembru smo sa ciljem podrške razvoja kulture i umetnosti, omogućili filmskoj ekipi radionice First films First, u okviru međunarodnog Festivala autorskog filma, da jedan dan snimaju scene u poslovnom prostoru Alca trgovina (velika sala za sastanke i magacin reklamnog materijala, sa našim „scenskim rekvizitima“). Film se zove „Her Job“ grčkog reditelja Nikosa Labota, sa domaćim glumcima: Milena Predić, Bojana Zečević i Radomir Nikolić, a u planu je da se snimljeni materijal iskoristi za istoimeni dugometražni film, pošto je dobio pozitivne reakcije žirija i publike na festivalu.

  herjob.jpg herjob1.jpg herjob2.jpg

Značajnija sponzorstva u 2015.

 • Odbojkaški kamp „ASIKS“ Mitrovo polje koji pripada odbojkaškom klubu  "Tehničar" iz Kraljeva smo sponzorisali određenom količinom proizvoda Saponia.

  mitrovo_polje.jpg

Značajnija sponzorstva u 2014.

 • Alca trgovina je u aprilu finansijski sponzorisala Sportsko društvo – Batut (sindikat Instituta za javno zdravlje) za učešće i sportsku opremu na manifestaciji „19-ti susreti zdravlja“ .

  bazen_1.jpg
 • U decembru smo značajno novčano sponzorisali plivačko takmičenje za najmlađe (deca od 6 do 9 godina) „11. april – Alca liga“ održanom u SC Novi Beograd – 11. april i obezbedili poklon paketiće za sve učesnike takmičenja.
 • bazen_2.jpg

Značajnija sponzorstva u 2013.

 • Alca trgovina je značajnije finansijski sponzorisala Školu za muzičke talente iz Ćuprije, koja je proslavila jubilej 40 godina postojanja na koncertu darovite dece i bivših učenika, sada svetski priznatih umetnika ,koji je održan u sali Kolarčeve zadužbine.

  _1.jpg sponzorstvo_2.jpg
 • Za dobrobit lokalne zajednice finansijski Alca trgovina je značajno sponzorisala obnovu fasade zgrade OŠ "Stevan Sremac" u Dobanovcima.
 • Alca trgovina je logistički učestvovala u realizaciji više akcija čiji su pokrovitelji naši dobavljači, a samo neke su:
  • Gricko Tara Maraton, generalni pokrovitelj Chips Way, a prateći sponzori Teekanne, Kandit i Alpro.

   sponzorstvo_3.jpg
  • Nestle Purina akcija udomljavanja pasa iz gradskih prihvatilišta uz pakete Friskies hrane.

   sponzorstvo_3.jpg
  • Mini liga Beograda, takmičenje plivanja dece od 07-12 godina je podržana kroz poklone iz asortimana brendova Chips Way, Alpro i Kandit.

Donacije i humanitarne akcije 2016.

Donacije HiPP

  Alca trgovina u saradnji sa dobavljačem HiPP-a tokom 2016. godine je organizovala i donirala HiPP mleko i to ukupno:
 • Novi rekord 15.354 komada u više od 40 ustanova širom Srbije (GAK Narodni front, GAK Niš, neonatologija KBC Zemun, neonatologija Sremska Mitrovica, porodilišta u Leskovcu, Novom Pazaru, Zrenjaninu, Smederevskoj Palanci,...)

Donacije 2016.

 • Najveća donacija u 2016. je bila u maju mesecu, u saradnji sa Slovenačkim poslovnim klubom koji je organizovao akciju „Izmami osmeh“ za decu iz Prihvatilišta u Beogradu i za tu priliku je Alca trgovina donirala značajnu količinu proizvoda više brendova (HiPP, Electrolux, Saponia, Kandit, Paloma, RB, Puma ...) kao i 3 laptopa, 5 bicikala i 20 fudbalskih lopti. Prisustvovali smo otvaranju događaja gde su gosti za decu bili i poznata košarkašica Nataša Kovačević, dva KUD-a i akustik bend.
 • U dva navrata (maj i oktobar) donirana je značajna količina Paloma proizvoda Ustanovi za decu i mlade Sremčica (namenjeno deci ometenoj u razvoju) kao i proizvoda Kandit u julu 2016.
 • donacija161.jpg donacija163.jpg

Humanitarne akcije 2016.

 • Alca trgovina je tradicionalno u julu organizovala dobrovoljno davanje krvi u našim poslovnim prostorijama i ukupno je rekordnih 47 zaposlenih dalo svoju krv i doprinos društvu.
 • U prvoj polovini godine, više zaposlenih sa određenom krvnom grupom je iskazalo nesebičnost i kolegijalnost, jer su po više puta odlazili i davali svoju krv, namenski, za bolesnog kolegu na VMA.
 • davanjekrvi2016.jpg davanjekrvi2016_1.jpg davanjekrvi2016_2.jpg

Humanitarna akcija „čep za hendikep“ 2016.

 • Alca trgovina se u aprilu priključila humanitarnoj akciji “Čep za hendikep” I potpisala protokol saradnje sa Udruženjem paraplegičara iz Zrenjanina. Zaposleni su skupili dva velika džaka čepova (oko 25 kg) koja smo isporučili udruženju i dalje nastavljamo akciju.
cep.jpg

Donacije i humanitarne akcije 2015.

Donacije HiPP

  Alca trgovina u saradnji sa dobavljačem HiPP-a tokom 2015. godine je organizovala i donirala HiPP mleko i to:
 • Ukupno 9.375 komada u 46 ustanova širom Srbije (GAK Narodni front, GAK Niš, KC Vojvodina, KC Niš, KBC Zemun, ZC Kraljevo, Porodilišta –Šabac, Požarevac, Leskovac, Aranđelovac, Prijepolje, Vršac, Pančevo,...)

Humanitarne akcije 2015. – Na delu kolegijalnost i solidarnost

 • Naši zaposleni su tokom jula i avgusta davali dobrovoljno značajne novčane priloge za operaciju bolesnog deteta koleginice i uz određenu pomoć Alca trgovine je prikupljen i uplaćen u celosti potreban iznos za intervenciju. Operacija je uspela i mališan se uspešno rehabilituje.
 • Alca trgovina je ugroženoj porodici iz sela Prošivalci, Jošanička Banja, pomogla sa paketom proizvoda Saponia, Kandit, CPW, Paloma i Teekanne.
 • Alca trgovina je tradicionalno 10. jula organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu, u svojim poslovnim prostorijama i ukupno je rekordno 46 zaposlenih dalo svoju krv i doprinos društvu.
 • davanje_krvi_151.jpg davanje_krvi_152.jpg davanje_krvi_153.jpg

Donacije i humanitarne akcije 2014.

Imajući u vidu katastrofalne poplave i teške posledice u Srbiji uključili smo se u program pomoći nastradalima kroz značajnu novčanu donaciju Crvenom Krstu ali i robnu u vidu 6.500 komada Kimberly-Clark respiratornih maski.

U saradnji sa poslovnim partnerom Electrolux - Zanussi donirali smo 14 porodica iz nastradalih područja sa aparatima Bele tehnike.

poplave_1.jpg poplave_2.jpg

Logistički smo pomogli u realizaciji robnih donacija od strane mnogih naših dobavljača (Paloma, Saponia, Kandit, Chips Way, CPW, Purina,...) Crvenom Krstu i drugim društvima koja su organizovala pomoć nastradalim ljudima i životinjama.

Sarađivali smo sa Fondacijom Dragice Nikolić i Rukometnim savezom Srbije u nabavci HiPP proizvoda.

poplave_3.jpg

Alca trgovina u saradnji sa dobavljačem HiPP-a tokom 2014. godine je organizovala i donirala HiPP mleko i to:

 • Ukupno 9.081 komad u 40 ustanova širom Srbije (GAK Narodni front, GAK Niš, KC Vojvodina, KC Niš, KBC Zemun, KBC Zvezdara, Porodilišta – Šabac, Požarevac, Leskovac, Čačak, Prijepolje, Vršac, Pančevo,...).

 • donacija_11.jpg

 • Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju Sremčica smo donirali veću količinu HiPP instant kaše i određene proizvode Azira ženskih čarapa.
 • donacija_22.jpg donacija_33.jpg

 • U saradnji sa više dobavljača omogućili smo finansijski kupovinu neophodnog medicinskog pomagala detetu našeg zaposlenog.

 • Alca trgovina u saradnji sa dobavljačima Chips Way, CPW, Teekanne, GSK Aquafresh i Salvequick je donirala proizvode u julu Humanitarnoj organizaciji „Prijatelj u nevolji“ za sprovođenje njihovih aktivnosti usmerene na teško bolesnu decu i mlade sa smetnjama u mentalnom razvoju.
 • donacija_44.jpg

 • Učestvovali smo logistički u realizaciji donacije dobavljača Chips Way za novogodišnje paketiće Odboru za ljudska prava Majdanpek i Školi za decu sa oštećenim sluhom „Stefan Dečanski“ Beograd.
 • donacija_55.jpg

 • Tradicionalno smo donacijom proizvoda Chips Way, Alpro, Manner i Kandit podržali Austrijsku ambasadu na dobrotvornom Božićnom bazaru Internacionalnog kluba žena (IWC).


 • donacija_66.jpg

Humanitarne akcije 2014.

Alca trgovina je tradicionalno 13. juna organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu, u svojim poslovnim prostorijama i ukupno je rekordno 41 zaposleni dao svoju krv i doprinos društvu.

donacije_14.jpg donacije_15.jpg

Organizovana je u junu i humanitarna akcija zaposlenih u prikupljanju značajnog broja knjiga za gradsku/školske biblioteke u Malom Zvorniku koji je dosta pogođen u katastrofalnim poplavama.

donacije_16.jpg

Donacije i humanitarne akcije 2013.

Alca trgovina u saradnji sa dobavljačem HiPP organizuje i donira proizvode u ukupno 27 ustanova širom Srbije (Gak Narodni front, KC Niš, KC Vojvodina, Porodilišta – Kragujevac, Jagodina, Subotica, Loznica, Požarevac, Vranje, Čačak, Kruševac, Šabac, Leskovac...).

donacije_1.jpg

Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju - Sremčica - donirani su proizvodi iz asortimana brendova Paloma i Chips Way.

Alca trgovina je u julu 2013. godine, tradicionalno, organizovala akciju dobrovoljnog davanja krvi u Beogradu, u svojim poslovnim prostorijama.

donacije_2.jpg donacije_3.jpg

U decembru smo po drugi put podržali dobrotvorni Božićni bazar Internacionalnog kluba žena u Beogradu gde smo na Austrijskom štandu putem prodaje nacionalnih proizvoda (Manner) sav prihod priložili različitim socijalnim projektima u Srbiji.

Na inicijativu zaposlenih, početkom 2014. godine osnovaćemo Fondaciju solidarnosti za pomoć ugroženim kolegama od strane priloga samih zaposlenih.

Kvalitet proizvoda i distribucije

 • O kvalitetu poslovanja i usmerenosti ka kupcima, govore ispunjeni uslovi za ISO 9001 i HACCP standard u oblasti veleprodaje i distribucije hrane.

 • Implementiran i sertifikovan IFS logistic standard – standard prometa hrane u trgovini.