Naši proizvodi

Granum

cover.jpg

Preduzeće za proizvodnju zdrave hrane „Suncokret“ d.o.o. registrovano je 1989. godine u Hajdukovu, kraj Subotice. Pioniri su u oblasti hladno ceđenih ulja na prostoru bivše Jugoslavije, a danas utemeljivači organske proizvodnje i prerade u Srbiji. Od 1995. sertifikovani proizvođači organskih proizvoda - sertifikat „Terras“.

NAGRADE I PRIZNANJA

 • Pehar, dve Velike i osamnaest medalja sa Novosadskog sajma,
 • „Bio proizvod 2005 godine“ u SCG,
 • „Soil Assosiation Organic Food Award“ 2006, prestižna nagrada Velike Britanije
 • „Fancy food“ u Njujorku,
 • „Slow Food“ u Torinu,
 • „Grune Woche“ u Berlinu,
 • „Ogranic and Natural Food“ u Londonu,
 • „Soil Association Award Fair“ u Bristolu
 • i na brojnim sajmovima u Budimpešti, Zagrebu, Osijeku, Segedinu, Novom Sadu i Beogradu

Zemlje izvoza: Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Kanada, Švedska, Mađarska, Hrvatska, BIH i Makedonija

Naš asortiman obuhvata:

Hladno ceđena, nerafinisana ulja:

Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije. Dobija se mehaničkim ceđenjem semena uljarica i u potpunosti zadržava sve korisne sastojke.

Asortiman: Zejtin suncokretovo ulje 1l, Svetlo susamovo ulje 0.25l, Tamno susamovo ulje 0.25l, Bundevino ulje 0.25l, Laneno ulje 0.25l, Konopljino ulje 0.25l, Ulje od semena grožđa 0.25l, Ulje od repice 0.5l.

Puteri od uljarica - posno

Izuzetno zdravi, a i ukusni, puteri se proizvode od semenki uljarica bez dodatka šećera, konzervansa i aditiva. Ne sadrže holesterol, gluten ni kazein. Bogati su belančevinama, raznim mineralima i vitaminima.

Najčešće se koriste kao namazi i dodatak kašama, ali nalaze i široku primenu u pripremi kako kuvane, tako i sirove hrane. Od njih se brzo i jednostavno mogu praviti izuzetno ukusni umaci i prelivi. Nezaobilazni su u pripremi zdravih poslastica, naročito šejkova.

Asortiman: suncokretov puter, bundevin puter, susamov puter, kikiriki, konopljin i orahov puter. Među njima se nalaze Naturela i Sweet diabet koji su namenjeni onima onima koji moraju da vode računa o unosu šećera i koji, brinući za svoje zdravlje, traže alternativu za čokoladne namaze.

Organik

Zašto organsko?

Zato što se organska hrana proizvodi od sirovina koje NE sadrže GMO (genetski modifikovani organizmi), a gajene su BEZ hemijskih preparata i veštačkog đubriva na površinama gde nema zagađivača vazduha. Balzmiko sirće je proizvedeno od soka organske borovnice, jabuke i maline.

Asortiman: Zejtin suncok. ulje - organik 0.50l, Sirće od jabuke – organik 0.25l, Sirće od nara - organik 0.25l, Sirće od maline - organik 0.25l, Sirće od borovnice – organik 0.25l, Suncokretov puter - organik 250g

Semenko štanglice – posno / GranumBar

Sa visokim procentom proteina u svom sastavu, „Semenko“ štanglice su, pre svega, namenjene mladima, sportistima, rekonvalescentima i uopšte ljudima kojima je potrebna energija. U njihov sastav ulaze isključivo visoko kvalitetne sirovine.

Ne sadrže holesterol, šećer, kao ni veštačke dodatke i mogu se koristiti u vreme posta. Neke od njih (štanglice sa bundevinim semenom, susamom i lanom) ne sadrže gluten i kazein.

Asortiman: Semenko štanglice sa borovnicom 30g, štanglice sa visnjom 30g, štanglice sa brusnicom 30g Semenko štanglice sa kikirikijem 30g, Semenko diabet štanglice sa susamom 30g, diabet štanglice sa bundevinim semenom 30g, diabet štanglice sa suncokretom i lanom 30g.

Riznica / GranumDrops

Riznica je zbirka izuzetno blagotvornih ulja i dragocenih voćnih ekstrakta čija su lekovita svojstva poznata narodnoj medicini. U program Riznice spadaju sledeći proizvodi:

 • ulje crnog kima,
 • ulje noćurka,
 • ulje nara,
 • ekstrakt fermentisanog soka nara i ekstrakt semena grožđa.

Ulje crnog kima kao izuzetan imunomodulator, leči ne samo bolesti koje nastaju kao posledica oslabljenog imunološkog sistema, već i one kod kojih je uzrok preterana imunološka reakcija. Ulje crnog kima je naročito delotvorno kod:

 • alergija, posebno polenske, astme i drugih respiratornih oboljenja
 • hroničnih probavnih problema, kao i dijareje
 • dijabetesa
 • povišenog holesterola
 • gripa i prehlada

Ulje noćurka

Noćurak je biljka koja potiče iz Severne Amerike gde se vekovima koristi kao prirodan lek. Ulje noćurka se pokazalo delotvornim kod sledećih oboljenja i poremećaja: predmenstrualni sindrom i menopauza, alergije, ekcem i dermatitis, dijabetska neuropatija, kardiovaskularna oboljenja, osteoporoza.

Spoljna upotreba:

Kod slučaja ekcema i dermatitisa, pored oralne upotrebe, delotvorna je i spoljna upotreba. Zbog svog antiinflamatornog dejstva pospešuje regeneraciju kože u slučaju lakših povreda, kao i opekotina. Kako smanjuje transepidermalni gubitak vode, blagotvoran je u nezi zrele kože.

Ulje nara

Savremena medicina je relativno skoro počela ozbiljnije da proučava lekovitost nara, ali samo u poslednjih deset godina objavljeno je više stotina naučnih radova na temu lekovitog dejstva narovog soka i ulja. Sva istraživanja ukazuju na ogroman potencijal u hemopreventivi i mogućoj terapiji protiv raznih vrsta kancera: raka kože, prostate, dojke, pluća, debelog creva, itd.

Pored antikancerogenog delovanja, ulje nara pokazuje i niz drugih blagotvornih i lekovitih dejstava:

 • umanjuje tegobe u menopauzi
 • leči herpes
 • deluje preventivno kod kardiovaskularnih oboljenja
 • regenerativno deluje na kožu zbog izuzetno visokih količina E vitamin

Ekstrakt fermentisanog soka nara, pored antikancerogenog delovanja, pokazuje i niz drugih blagotvornih i lekovitih dejstava: umanjuje tegobe u menopauzi, reguliše holesterol, deluje preventivno kod kardiovaskularih oboljenja, pomaže u očuvanju hrskavice. Najbolji rezultati postižu se u kombinaciji sa uljem od nara.

Ekstrakt semena grožđa

Pospešujući cirkulaciju krvi ekstrakt semena grožđa ima preventivno, a moguće i terapijsko dejstvo kod velikog broja srčanih oboljenja: ateroskleroze, proširenih vena, hronične venske insufijencije, pucanje kapilara, tromboze, hemoroida.

Nega prirode / GranumCare

Organsku i prirodnu kozmetiku u našem asortimanu čine:

Šamponi (za normalnu, suvu, masnu kosu i protiv peruti)

77% sastojaka koji ulaze u sastav Suncokretovog šampona su sertifikovani kao organski od strane francuske sertifikacione agencije Ecocert organski. Suncokret šamponi ne sadrže ništa od štetnih hemikalija kojima šamponi inače obiluju. Sapunska osnova je prirodna, na bazi kokosove masti, umesto štetnog, a univerzalno prisutnog natrijum lauril sulfata. Osnovni sastojci su hidrolati (cvetne vode) i kvalitetna eterična ulja.

Ručno pravljeni sapuni

Kolekciju Suncokretovih sapuna čine četiri ručno pravljena sapuna u čiji sastav ulaze isključivo prirodni sastojci: med, lanolin, eterična ulja i lecitin. Sapunska osnova je na bazi maslinovog ulja, kokosove i palmine masti, umesto štetnog, a univerzalno prisutnog natrijum lauril sulfata (sodium lauryl sulphate). Različite kombinacije visoko kvalitetnih eteričnih ulja daju svakom sapunu poseban miris. Piling sapuni sadrže samlevene semenke noćurka, nara i semena grožđa.

Asortiman:

 • PRIRODNI PILING SAPUN sa semenkama noćurka
 • PRIRODNI PILING SAPUN sa semenkama nara
 • PRIRODNI PILING SAPUN sa semenkama grožđa
 • PRIRODNI PILING SAPUN mediteran

Potpuno prirodni, ručno pravljeni sapuni proizvedeni po tradicionalnoj recepturi. Zahvaljujući svojim blagim sastojcima i potpunim odsustvom sintetičkih konzervansa ovi sapuni, pored toga što čiste kožu, oni je i hrane.

Sastav:

palmino, kokosovo i maslinovo ulje, ekstrakti nevena i ruzmarina, med, lanolin, lecitin i mlevene semenke noćurka.

Gel za tuširanje

79% sastojaka koji ulaze u sastav Suncokretovog gela za tuširanje su sertifikovani kao organski od strane francuske sertifikacione agencije Ecocert. Ovaj gel ne sadrži ništa od štetnih hemikalija kojima gelovi za tuširanje inače obiluju. Sapunska osnova je prirodna, na bazi kokosove masti, umesto štetnog, a univerzalno prisutnog natrijum lauril sulfata (sodium lauryl sulphate). Hidrolati (cvetne vode) i visoko kvalitetna eterična ulja dobijena od samoniklog mediteranskog bilja čine njegove osnovne sastojke. Ovaj gel sa neutralnim ph faktorom tako je blag da se može koristiti i kao gel za intimnu negu.

Ulje za negu tela

Sastav ovog izvanredno hranljivog ulja čini kombinacija visoko kvalitetnih masnih i eteričnih ulja. Susamovo ulje, koje čini osnovu ovog proizvoda, lako se upija i ostavlja kožu gipkom i mekom. Ulje noćurka i nara hrane i najsuvlju kožu, dok ulje od semena grožđa regeneriše i podmlađuje kožu. Ulje šipurka čini kožu elastičnom, te se preporučuje za prevenciju strija. Eterična ulja koja ulaze u sastav ovog ulja dobijena su od samoniklog mediteranskog bilja: smilja, lavande, čempresa, lovora i žalfije.

Sastav:

 • masna ulja od susama, noćurka, grožđa, nara, šipurka, lana,
 • eterična ulja: venja, ruzmarin, lavanda, smilje, žalfija, božije drvce, kleka, čempres, hajdučka trava, menta i lovor.

Losion za lice

Osnovu ovog potpuno prirodnog losiona za lice čine hidrolati (cvetne vode) ruže i narandže koji zajedno sa koncentratom nara čiste i revitaliziraju kožu.

Vodeno-alkoholni ekstrakt korena čička reguliše lučenje masnih žlezda kože i deluje antiseptično, a koncentrat nara obnavlja prirodni kiseli sloj kože. Harmonična kompozicija etarskih ulja na prirodan način konzervira losion i daje mu prijatan miris. Ulje geranijuma efikasno tonizira i regeneriše sve tipove kože.

Proteinska brašna i semenke

Konopljin protein se dobija mlevenjem nakon hladnog ceđenja ulja iz semenki jestive konoplje. Izuzetno je bogat proteinima, vlaknima i esencijalnim Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sadrži protein koji se vrlo lako vari i od značaja je za funkcionisanje imunološkog sistema. Konopljino seme takođe ima najbolji odnos Omega 3 i Omega 6 (1:3) masnih kiselina što je vrlo bitno za dobro funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Visoka nutritivna vrednost ga čini idealnom hranom za vegane i vegetarijance kao i sportiste. Sadržaj vlakana doprinosi normalnom radu creva i smanjuje resorpciju ugljenohidrata i masti iz creva.

Blagotvorno dejstvo konopljinog proteina je mnogostruko:

 • stimuliše funkcionisanje imunološkog sistema
 • podstiče kardiovaskularni sistem
 • doprinosi normalnom radu creva
 • smanjuje resorpciju ugljenohidrata i masti iz creva

Bogat Omega 3 i 6 masnim kiselinama. Ne sadrži holesterol, gluten ni kazein. Konopljin protein je postan proizvod.


Sastav: Samleveno konopljino seme nakon ceđenja ulja. THC konopljinog semena manje od 1ppm.

Način primene: Upotrebljava se kao dodatak sokovima, šejkovima i frapeima. Takođe se može koristiti kao dodatak u pripremi slatkih i slanih kolača, energetskih pločica kao i prilikom pravljenja domaćeg humusa.Za prevenciju zdravstvenog stanja uzimati 2 kašike konopljinog proteina dnevno, dok sportisti mogu unositi i 3 kašike dnevno.

Čia seme je bilo sastavni deo ishrane drevnih Maja i Asteka, a koristili su ga i u medicinske svrhe. Čia je odličan izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za sportiste. Pošto je bogato proteinima, blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju. Pozitivno utiče kod mršavljenja jer ubrzava rad metabolizma, podstiče sagorevanje masti, oslobađa energiju, jača organizam, te pozitivno utiče na organe za varenje. Takođe, hidrira organizam.

Ne sadrži holesterol, gluten ni kazein.Čia seme organsko je postan proizvod.

Sadrži:

 • proteini
 • dijetetska vlakna
 • kalcijum
 • esencijalne masne kiseline Omega 3 i Omega 6
 • gvožđe
 • vitamine B grupe
 • magnezijum
 • fosfor
 • kalijum
 • cink

Sastav: Organsko čia seme 100%

Upotreba: Preporučena količina je 3-5 kašičica (do 15g)organskih čia semenki na dan. Organsko čia seme je vrlo blagog i prijatnog ukusa. Primena mu je raznovrsna. Može da se blendira u hranljive napitke i pudinge, posipa po čorbama od povrća, energetskim pločicama ili laganim, vitaminskim salatama... Preporučljivo je semenke prethodno potopiti 15 minuta u vodi, biljnom mleku ili nekom drugom napitku zbog lakšeg varenja i pružanja osećaja sitosti.

U ponudi imamo konvencionalno i organsko čia seme.

 • GranumDrops_Ekstrakti_preview copy.jpg
 • GranumDrops_Ulja_preview copy.jpg
 • GranumFood_CKonoplja Protein_low res.jpg
 • GranumFood_Chia seme Conv_low res.jpg
 • GranumFood_Chia seme ORG_low res.jpg
 • GranumFood_Kokos 250g_KOKOS.jpg
 • GranumFood_Puter 250g_BUNDEVA_low res copy.jpg
 • GranumFood_Puter 250g_ORAH_low res.jpg
 • GranumFood_Puter 250g_SUSAM_low res copy.jpg
 • GranumFood_Puter 250g_SWEET DIABET_low res copy.jpg
 • GranumFood_Sirce 250ml_NAR_low res copy.jpg
 • GranumFood_Ulje 250ml_BUNDEVA_low res copy.jpg
 • GranumFood_Ulje 250ml_KONOPLJA_low res copy.jpg
 • GranumFood_Ulje 250ml_LAN_low res copy.jpg
 • Semenko-diabet-susam copy.jpg
 • redizajn kraj 2014 copy.JPG
 • semenko-sa-borovnicom-i-med copy.jpg